Goed om te weten

Sneller (pasta)water aan de kook brengen: het kan echt, met Primecook!

Op zoek naar manieren om water sneller aan de kook te krijgen, blijkt het uitdagen van de natuurwetten een moeilijke onderneming. Heet water gebruiken? Water verwarmen in de magnetron? Het deksel gebruiken? Er is maar één, eigenlijk voor de hand liggende, maar zelden genoemde, oplossing. Gebruik de juiste pan. De opwarmtijd wordt nl. bepaald door het type pan.

Waar hangt de opwarmtijd van een pan van af?

Afgezien van de vrij voor de hand liggende zaken (gebruik van het deksel, intensiteit van de gasvlam, enz.) wordt het echte verschil gemaakt door het materiaal waarvan de pan is gemaakt én het productieproces.

De aard van het vormproces bij de productie van de pan en de metaallegering die wordt gebruikt, zijn de twee variabelen die er samen voor zorgen dat het eindproduct efficiënt is en tegelijkertijd veilig voor de gezondheid.

Stalen pannen warmen maar langzaam op. Met aluminium spuitgiet-pannen is het weinig beter. Bij spuitgieten wordt een aluminium blok gesmolten en in een matrijs gespoten. Een kostbare procedure waarbij geen nauwkeurige samenstelling van de aluminiumlegering kan worden gegarandeerd. Bij het spuitgieten wordt vaak aluminiumafval gebruikt. Dit geldt vooral voor goedkopere producten. De onzuivere samenstelling brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid.

Primecook pannen worden koud gevormd. Koud smeden is een veel ecologischer en gezonder proces. Bij koudvervormen is de aluminiumlegering altijd constant. De beoogde samenstelling kan niet variëren als gevolg van temperatuurstijging of andere factoren. Als de uitgangslegering uitstekend is en voldoet aan de juiste normen voor het bereiden van voedsel, is het eindresultaat optimaal. Een zeer efficiënte pan, minimale milieubelasting en gegarandeerd gezond.

In een Primecook pan kookt uw water dus sneller dan in traditionele pannen. Dat geldt natuurlijk ook voor het opwarmen van uw eten. De legering van 99% aluminium (!) geeft de mogelijkheid om de temperatuur tijdens het koken snel en gelijkmatig te verhogen. Dat werkt niet alleen prettig, maar de snellere bereidingen geven ook een aanzienlijke besparing op energie en gas ten opzichte van pannen van staal of gegoten aluminium.

4 redenen om uw koekenpan te vervangen

Een pan, of het nou een koekenpan, wokpan, steelpan, bak- of braadpan is, gaat niet een leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt vroeger of later en zorgt voor aangekoekt en verbrandt eten. Oudere Teflon-pannen zouden eigenlijk direct moeten worden vervangen. Doorbakken met dit soort pannen schaadt de gezondheid; zie ook Risico’s van PFAS. Er zijn meer redenen om de gebruikte pannen eens kritisch onder de loep te nemen:

De antiaanbaklaag is beschadigd

Als de antiaanbaklaag niet meer geheel intact is, is het de hoogste tijd om de koekenpan te vervangen. Niet alleen zal het voedsel aankoeken en verbranden. Er komen ook giftige stoffen vrij. Stoffen welke wij beslist niet in ons voedsel willen hebben. Dat is al het geval met minuscule en vrijwel onzichtbare beschadigingen. Reinig daarom een bakpan nooit in de vaatwasser en gebruik alleen houten, siliconen of nylon spatels. Let bij vervanging op de opbouw en samenstelling van de antiaanbaklaag. Primecook pannen zijn gegarandeerd gezond en volledig vrij van giftige stoffen. De Ecoshield antiaanbaklaag heeft bovendien ongeëvenaarde eigenschappen.

De pan heeft een Teflon antiaanbaklaag

Sinds 2015 is bekend dat Teflon antiaanbaklagen giftige stoffen bevatten*. Stoffen waarvan het gebruik inmiddels verboden is. De pannen zijn echter nog steeds in gebruik. Deze stoffen in Teflon komen vrij als de laag is aangetast en bij hogere temperaturen. Het is daarom aan te raden om deze pannen direct te vervangen door een veilig alternatief. Overigens wordt ook in bakpapier Teflon aangetroffen. Primecook pannen hebben uitmuntende antiaanbak eigenschappen. De binnenkant is ultraglad, corrosie- en krasbestendig. En bevat vanzelfsprekend geen Teflon, PFOA, PTFE, GenX, nikkel of andere giftige stoffen. Uitermate geschikt voor koken, bakken en braden op hoge temperaturen. Zelfs zonder vet.

De steel van de pan zit los en wordt heet

Heeft de steel van de koekenpan speling bij het optillen van de pan? Dat is vaak het geval met stelen die geschroefd zijn en niet geklonken. Wanneer de steel niet meer goed vastgezet kan worden, is het gevaarlijk de pan te blijven gebruiken. Uiteindelijk wordt de bevestiging zo broos dat het losschiet. Dat gebeurt altijd als de pan gevuld is en heet. Ook een heetgeworden steel of greep is gevaarlijk. Pannenlappen geven minder grip bij het optillen van de pan. Alle Primecook pannen zijn voorzien van een ergonomische, geklonken steel of greep en beschermd met een voedselveilig siliconen omhulsel. Altijd een goede en veilige grip, zonder gebruik van pannenlappen.

Er wordt overgestapt naar een inductie of keramische kookplaat

Lang niet alle pannen zijn geschikt voor inductie of keramisch koken. Voor inductie moet de pan een vlakke stalen onderkant hebben. De bodem moet nl. magnetisch zijn. Pannen die eerst op gas zijn gebruikt hebben bovendien vaak een iets kromgetrokken bodem waardoor de pan niet goed contact maakt met de kookplaat. Primecook pannen hebben een stalen bodem en zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Dus ook voor inductie en keramische kookplaten. De stalen bodem van iedere Primecook pan heeft een thermische efficiëntie van maar liefst 90% op inductie en een goede, zeer gelijkmatige warmtegeleiding.

Conclusie

De pan is belangrijker dan u denkt voor het behalen van een goed en gezond kookresultaat. Het loont beslist om bij vervanging van uw koekenpan, wok, ovenschaal of kookpan iets meer geld uit te geven voor een kwalitatief goede pan. De juiste kwaliteitspannen zijn efficiënter en daardoor energiebesparend, geven een beter resultaat, zijn gemakkelijk schoon te houden, gaan veel langer mee en zijn bovenal veilig en gezond.

 

*De gevaren van teflon: in oktober 2015 komt een rechtzaak in het nieuws over een ongekend milieuschandaal, veroorzaakt door chemiegigant DuPont. De toen nog onbekende stof PFOA (perfluoroctaanzuur) werd geloosd en kwam in het milieu en drinkwater terecht. Omwonenden en werknemers werden ernstig ziek. Er werden, uiteindelijk met succes, meer dan drieduizend civiele zaken tegen het chemiebedrijf aangespannen. De film Dark Waters uit 2020 vertelt het waargebeurde verhaal van de advocaat die het opnam tegen DuPont. De juridische strijd die maar liefst 20 jaar heeft geduurd, heeft ervoor gezorgd dat de gevaren van de kankerverwekkende stof PFOA, ook wel C8 genoemd, openbaar werden. PFOA, C8 en GenX worden gebruikt voor onder andere het maken van teflon in antiaanbakpannen. Ook in Nederland heeft de blootstelling aan PFOA (C8) in lucht en water jarenlang de grenswaarde overschreden. Inmiddels is C8 vervangen door GenX voor de productie van teflon. Maar ook de GenX-techniek kan leiden tot kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen. Het is giftig en slecht afbreekbaar. De stoffen die voor deze techniek worden gebruikt, worden inmiddels wereldwijd aangetroffen in het drinkwater en kunnen er niet goed worden uitgefilterd. PFOA / C8 komt zowel via de huid als via de mond in ons lichaam. Tijdens het eten, door het gebruik van pannen met een teflon antiaanbaklaag, bakpapier of verpakkingen waar het synthetische materiaal in is verwerkt. Maar ook door ophoping in het milieu en dus in ons voedsel en drinkwater, komt het in ons bloed.