De beste pan voor gezond en duurzaam koken? Het aanbod is enorm.

De anti-aanbakpan is een echte alleskunner. Hij zorgt ervoor dat (bijna) alles lukt. Er zijn eigenlijk geen alternatieven die net zo prettig en gemakkelijk werken. De anti-aanbakpan is dan ook in elke keuken te vinden, in verschillende varianten en afmetingen. Zo’n 70% van de mensen gebruikt nog steeds een pan met Teflon. Zoals bekend heeft Teflon de nare eigenschap om bij verhitting giftige gassen af te geven (waaronder PFOA). Deze gassen zijn dodelijk voor voor kleine huisdieren, schadelijk voor de menselijke gezondheid en slecht voor het milieu.

Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de gezondere PFAS-vrije alternatieven. Niet alleen de koekenpan, maar ook de hapjespan, wokpan, braadpan en grillpan zijn met een veilige anti-aanbakcoating verkrijgbaar. De Primecook Ecoshield coating is bestand tegen zeer hoge temperaturen en kan niet verbranden. De warmte wordt bovendien goed verdeeld en langer vastgehouden. Er ontstaat geen hotspot in de pan. De goede anti-kleefeigenschappen maken koken zonder vet mogelijk. Deze pannen met stalen bodem zijn universeel te gebruiken op alle warmtebronnen en zelfs in de oven.

 

Bij het bepalen van de keuze kunnen, naast budget, de volgende overwegingen meespelen:

  • Ik wil een pan waarvan ik zeker weet dat er geen schadelijke stoffen in zitten;
  • Ik wil binnen de kortste keren een smakelijke en gezonde maaltijd op tafel zetten;
  • Ik wil een pan die snel en supergemakkelijk schoon te houden is;
  • Ik wil een pan die niet aankoekt;
  • Ik wil een pan die lang meegaat;
  • Ik wil een pan met een stevige grip die niet heet wordt;
  • Ik wil een duurzame pan die geen onnodige milieubelasting geeft;
  • Ik wil een pan waarmee ik op inductie kan koken en die ook in de oven kan;
  • Ik wil een pan waarin ik geen olie of vet hoef te gebruiken.

De beste anti-aanbakpan voor gezond en duurzaam koken, voldoet aan bovenstaande eisen. Dat is niet per definitie de duurste pan. Aan de andere kant is het niet verstandig om te bezuinigen op kookgerei dat u dagelijks gebruikt voor het bereiden van een gezonde, voedzame en smakelijke maaltijd. 

Kies het juiste formaat

Dan de afmeting. Dat is natuurlijk afhankelijk van het aantal personen waarvoor wordt gekookt. Maar ook van de vraag of je regelmatig vooruit kookt en extra porties klaarmaakt om in te vriezen.

20 cm: 1 persoon / portie

24 cm: 2-3 personen / porties

28 cm: 3-4 personen / porties

32 cm: 6-7 personen / porties

De juiste pan voor elk gerecht

Alle Primecook pannen zijn voorzien van de supergladde en gemakkelijk te reinigen Ecoshield-coating.

Welke pan gebruik je voor welk gerecht en wat is de beste duurzame pan voor uw situatie?

Koekenpan / bakpan

De meest gebruikte pan in alle keukens. Een lage pan met steel, geschikt voor vlees, vleesvervangers, vis, gebakken aardappelen, groenten en niet te vergeten, het bakken van een ei, al dan met bacon. Maar natuurlijk ook voor goudgele pannenkoeken die dankzij de bijzonder gladde antikleef-coating eenvoudig te draaien zijn.

Crostatapan / cakevorm / taartvorm

Crostata, de Italiaanse zoete lekkernij met krokant deeg en fruit vraagt om een lage ronde ovenschaal. Cake vraag om de hogere variant. Dankzij de Ecoshield antikleefbodem hecht de crostata of cake niet aan de bakvorm. Bakpapier is niet nodig.

Grillpan

Gegrilde groenten, gegrilde vis of een goed stuk vlees krijgen een kenmerkende extra smaak dankzij de richels of grillijnen op de bodem van de grillpan. Gebruik geen olie of vet in de pan, maar smeer de etenswaren licht in met olie.

Braadslede / ovenpan

De braadsledes of ovenschalen van dikwandig aluminium zijn perfect voor alle ovengerechten. Denk aan groente-ovenschotels, of een smakelijke lasagne, maar ook kip of gevogelte.

Sauspan / steelpan

De kleine pan met steel waarin bij het gerecht behorende sausen snel kunnen worden bereid. De steelpan is ook zeer geschikt voor het koken van kleine hoeveelheden groenten, het bereiden van pap en natuurlijk ideaal voor een hard- of zachtgekookt eitje. Roer  sausen met nylon of houten spatels.

Wokpan

Oorspronkelijk uit de Aziatische keuken, maar helemaal ingeburgerd. De wok is onmisbaar voor het snel en gezond bakken van groenten en smakelijke éénpansgerechten op een hoge temperatuur. De ingrediënten laten zich gemakkelijk omscheppen. Het roerbakken op een hoog vuur is kenmerkend voor deze kooktechniek.

Pizzapan

Veel Italiaanser wordt het niet. De lage ronde pan die je zo de oven inschuift. De oven goed voorverwarmen tot de hoogste temperatuur en in korte tijd haal je die heerlijke zelfgemaakte pizza eruit. Weinig tijd, dan mag het ook met een diepvries- of kant en klare pizza.

Kook- of braadpan / hapjespan

De klassieke, grotere pan. Je kunt er vlees in aanbraden en stoven. Deze pannen worden ook gebruikt voor suddergerechten, het koken van aardappelen, groente, pasta, rijst en soep. Dankzij het glazen deksel en de optimale warmtegeleiding van de Primecook pannen, wordt de kooktijd verkort.

Wat maakt een pan een goede pan?

Een goede pannenset behoort tot de basisuitrusting van elke keuken. De ene pan is de andere niet. De verschillen zijn groter dan vaak wordt gedacht. Meer in het oog springend zijn de prijsverschillen. De prijs wordt o.m. bepaald door de keuze van het materiaal. Ook de constructie, warmtegeleiding en kwaliteit zijn van invloed op de prijs. Kromtrekken en een slechte warmtegeleiding maken een pan waardeloos. Een goede pannenset brengt jouw sterrenstatus een stukje dichterbij. Tegelijkertijd hoeft dit geen kapitaal te kosten. Voor de prijs van één keer uit eten met het gezin, heb je al een uitstekende Primecook pannenset waarvan je vele jaren plezier hebt.

Het belang van het juiste materiaal

Bij het aanschaffen van een pan moet je dus letten op het gebruikte materiaal. Het materiaal waarvan de pan is gemaakt, bepaalt hoe je ermee kunt koken. Maar is ook bepalend voor hoe gemakkelijk de pan is schoon te maken, voor de duurzaamheid ervan en voor de gezondheid. De meest voorkomende materialen zijn gietijzer, aluminium en roestvrijstaal. Inferieure pannen zijn gemaakt van een rechte plaat metaal die gebogen is. Door de spanning in het materiaal kan de pan kromtrekken bij wisseling van temperatuur. Dat maakt de pan onbruikbaar. Zeker wanneer je elektrisch kookt. Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en geen last hebben van aantasting als roest en vlekken. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is goed te verwerken. Bovendien geleidt aluminium de warmte goed.

Gelijkmatige warmtegeleiding

Het resultaat van je gerecht hangt deels af van de juiste warmtegeleiding in de pan. Hoe gelijkmatiger de warmte wordt verdeeld, hoe meer controle je hebt tijdens het koken. Of een pan de warmte gelijkmatig geleidt kun je eenvoudig testen door de bodem van de pan met een egaal laagje bloem te bedekken en de pan verhitten. Een pan met slechte warmtegeleiding zal bruine kringen in de bloem laten zien. Een goede pan zorgt voor een egale spreiding van de warmte waardoor het voedsel gelijkmatig en snel gaart.

Aluminium is een goede warmtegeleider, minder kostbaar en licht van gewicht. De bodem daarentegen moet wel van roestvrij staal zijn om de pan geschikt te maken voor alle warmtebronnen. Bij een goede pan zijn de wanden voorzien van een legering van zuiver aluminium. Dit zorgt voor optimale opname, verdeling en opslag van warmte van de bodem tot bovenin de pan. Dit garandeert een optimaal kook- en bakproces en zorgt er ook nog eens voor dat er weinig warmte verloren gaat. Je kookt dus energiezuiniger.

Een goede bodem

Een dikke bodem houdt de warmte lang vast. Soms is het juist belangrijk om de temperatuur snel te kunnen temperen om aanbranden te voorkomen. Bijvoorbeeld bij de bereiding van sauzen. De pannen uit de Primecook Smeralda serie hebben een bodem van precies de juiste dikte om aanbranden te voorkomen. Gebruik dus altijd de juiste pan voor het juiste doel.

De antiaanbaklaag

Dit is een verhaal apart. Weinig pannen beschikken over een goede antikleeflaag die superglad blijft en waar het voedsel zich echt niet aan hecht. Een antiaanbaklaag zonder teflon, die slijtvast is en bestand tegen hoge temperaturen. Een coating die niet schadelijk is voor de gezondheid. PFAS-vrij en zonder zware metalen. Meer pannenmerken claimen een veilig alternatief voor het schadelijke teflon te hebben gevonden. Maar de innovatieve Ecoshield antiaanbak-coating, ontwikkeld door Primecook, presteert op alle vlakken het beste. 

Het deksel

Een goed sluitende deksel houdt de warmte en het vocht goed in de pan. Zo blijven smaken beter behouden en kook je energiezuiniger. Een glazen deksel maakt het mogelijk om het kookproces in de gaten te houden zonder de deksel op te tillen.

Juiste grepen

Het belang van de juiste handgrepen wordt vaak over het hoofd gezien. De grepen zorgen ervoor dat je de pan stevig kunt oppakken en verplaatsen. Bij een zware pan wil je twee grepen om de pan stabiel te kunnen tillen. De handvatten en de steel van de pan moet geklonken zijn zodat het niet los gaat zitten na verloop van tijd. De grepen moeten hittebestendig zijn (RVS) en voorzien van een veilige siliconen bescherming die een veilige grip geeft en waardoor je je handen niet verbrandt. Kunststof grepen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen, worden broos en zijn niet geschikt voor in de oven.

Goedkoop is duurkoop

De keuze hangt af van de eisen die je stelt aan de kwaliteit en de levensduur van de pan. Een goede pan heeft een aantal grote voordelen. Gaat langer mee, is gemakkelijke schoon te maken, bevat geen schadelijke stoffen zoals PFAS en geeft beduidend meer kookplezier. Investeer in een goede pannenset en zet de stap naar gezond en duurzaam koken. Zeker voor pannen geldt:  goedkoop is duurkoop.