Wat is het beste keukenmes voor thuis en in de professionele keuken?

Het aanbod van keukenmessen is groot. Het ene merk belooft nog meer dan het andere. Naast de Europese en Japanse messen is er een groot aantal messen van Chinese makelij in omloop. Veelal zijn dit de wat goedkopere producten met een ‘Duitse’ uitstraling en Duits klinkende merknamen. Hoe voorkom je een miskoop en kies je het juiste mes?

Veel factoren spelen een rol. Menigeen is geneigd om een keuze te baseren op uitstraling en prijs. Maar een keukenmes is pas een goed keukenmes als het aan bepaalde minimumeisen voldoet en datgene doet wat de gebruiker ervan verwacht. Het spreekt voor zich dat iemand die vooral kant en klaar maaltijden ‘bereid’ andere verwachtingen heeft dan een serieuze hobbykok. De professional is logischerwijze nog een stuk kritischer op het gereedschap dat wordt gebruikt. De eisen lopen dus nogal uiteen. Hetzelfde geldt voor de prijzen. Naast kwaliteit en gebruiksgemak is voedselveiligheid van de materialen belangrijk. Veilige keukenmessen zijn NSF gecertificeerd en bevatten geen chemische bestanddelen.

Elk merk heeft uiteenlopende typen messen. Dat is niet voor niets. Afhankelijk van wat er gesneden moet worden, is een mes met een andere vorm, een ander snijvlak en een andere afmeting nodig. Hoe ambitieuzer de kok, hoe meer verschillende messen hij tot zijn beschikking wil hebben. Maar er bestaat ook zoiets als een minimaal noodzakelijke basisuitrusting. Denk daarbij aan een vleesmes of koksmes, een mes voor groente en fruit, een schilmes en een broodmes. Van sommige messen heb je er meer dan één nodig zodat je voor elke taak een ander mes kunt pakken zonder telkens het gebruikte mes te moeten afwassen. Over de verschillende soorten keukenmessen straks meer.

 

Hoe is een goed mes samengesteld?

Het begint met de handgreep, het heft. Dit bepaalt hoe een mes in de hand ligt en moet dus ergonomisch gevormd zijn. Een koksmes moet steviger vastgepakt kunnen worden dan een fruitmesje. Is het heft te klein of juist te groot dan zult u het mes krampachtig vasthouden, hetgeen de snijprestaties niet ten goede komt. Bovendien werkt het niet comfortabel. Met het oog op voedselveiligheid en hygiëne is het belangrijk dat het materiaal goed gereinigd kan worden, geen naden en groefjes heeft. Vaak is het heft van kunststof, hout of staal. Primecook keukenmessen hebben een duurzaam heft van slijtvast en niet poreus PaperStone®.

Dan het lemmet, het blad met snijvlak. Veelal is dit van roestvast staal, maar staal is er in uiteenlopende soorten. De hardheid hangt onder meer af van de legering en het type staal. De stijfheid varieert en dat geldt ook voor het behoudt van scherpte. Elk mes zal af en toe geslepen moeten worden, maar het ene mes vaker dan het andere. Het gaat hierbij om het zoeken naar het beste compromis. Natuurlijk moet ook het lemmet zo glad mogelijk zijn en niet over groeven en gaten beschikken waarin zich vuil verzamelt. Vanzelfsprekend zijn zaken als corrosiebestendigheid van het materiaal ook uitermate belangrijk. Ook al mag een mes in de vaatwasser, een goed mes reinig je met warm water en een mild sopje en berg je na het drogen goed op. De chemicaliën en zouten in vaatwastabletten zijn tamelijk agressief en nooit bevorderlijk voor producten in het algemeen en dat geldt ook voor keukenmessen.

Een coating op het staal, zoals de Titan-Ecoshield coating van Primecook, zorgt voor een grotere hardheid en nog minder snijweerstand. Het beschermt het snijvlak en maakt de oppervlakte zeer glad. Het gaat elke vorm van oxidatie tegen en is erg hygiënisch vanwege de antikleef eigenschappen. Het op de hand afwassen gaat dan ook zeer snel en eenvoudig.

De bevestiging van het heft aan het lemmet is ook een belangrijk punt. Dit moet een solide bevestiging zijn zonder oneffenheden. Primecook keukenmessen zijn met voedselveilig RVS geklonken en naadloos afgewerkt.

Het oog wil ook wat

De uitstraling van een messenset is niet onbelangrijk. Hoewel bij kookgereedschap de functionaliteit natuurlijk op de eerste plaats komt, kan een messenset een blikvanger vormen in de keuken of op tafel. Wat is er dan fijner dan een kwalitatief goede set met dito uitstraling. Een sober elegante uitstraling is momenteel de trend. Primecook messen hebben, dankzij de titanium coating, een chique antracietkleurig lemmet dat fraai combineert met het zachtgrijze heft van PaperStone®. Zeker in combinatie met het strak vormgegeven messenblok van zwart beukenhout vormt de set een blikvanger in de keuken.

Goedkoop is duurkoop

Dat geldt zeker ook voor keukenmessen. Een te goedkoop mes is vaak al bot voor het goed en wel gebruikt is. Het is vervolgens ook niet meer scherp te krijgen. Dat is het gevolg van gebruik van ongeschikt staal. Zo’n mes vernielt de structuur van het voedsel en werkt allesbehalve prettig. Kortom een hoop ergernis en ondermaatse resultaten. Omdat een goedkoop mes snel weer vervangen zal moeten worden, is de besparing gauw teniet gedaan. Het duurste mes is niet per definitie het beste mes, maar het goedkoopste mes is bijna altijd wel het slechtste. Een investering in een goede messenset betaalt zich zeker terug.

Met een scherp mes snijd je veiliger

Maar ook nog eens met veel meer plezier. Primecook keukenmessen bieden een optimale kwaliteit, zijn vlijmscherp en hebben een aantal bijzondere extra’s. Een fraai design, en ze zijn volledig handgemaakt in Italië, de bakermat van de goede keuken. Ze zorgen voor uitstekende resultaten, jaar in jaar uit. En zijn bovendien duurzaam geproduceerd door lokale ambachtslieden die met de beste producten werken, volledig vrij van PFAS, nikkel, chemicaliën en andere schadelijke bestanddelen. Veilig in gebruik, veilig voor de gezondheid en veilig voor het milieu.

Het juiste mes voor het elke klus

Bekijk hieronder de collectie van de beste tafel- en keukenmessen en bijbehorende accessoires zoals duurzame snijplanken en een magnetisch messenblok. Uiteraard kunt u ze ook meteen in onze shop bestellen!

Koksmes / Keukenmes

Een veel gebruikt en onmisbaar mes. Vaak het eerste stuk in een messenset. Het meest veelzijdige mes in de keuken, voorzien van een breed lemmet dat smaller wordt richting de punt. Hiermee kun je een schommelende snijbeweging maken, langs de vingers die tegen het lemmet liggen. Het koksmes is leverbaar met een lemmet van 12, 16 en 20 cm. Met de grootste en meest gebruikte variant van 20 cm. is het mogelijk om grote hoeveelheden in één snijbeweging te verwerken. Zeer geschikt voor het fijnsnijden van groenten en kruiden. Maar ook een knoflook kan ermee worden gepeld om vervolgens te worden geplet met de zijkant van het lemmet. Een alleskunner die in geen keuken mag ontbreken.

Santoku-mes

Het Japanse santoku-mes lijkt op een koksmes, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. De oorsprong van dit kenmerkende mes ligt in Japan. Het Aziatische koksmes is wat korter dan een koksmes. Het lemmet heeft een lengte van 18 cm. Een santoku-mes is daarmee ook lichter. Het lemmet is recht en heeft nauwelijks verloop in de breedte. Het is een veelzijdig mes waarmee eenvoudig plakken vlees, vis, groente en fruit worden fijngesneden. Een veelzijdig mes dus. De vorm van het santoku-mes vereist een andere snijtechniek. Het mes komt bij het snijden los van de snijplank en wordt van achter in een neerwaartse beweging naar voren bewogen. De vingers liggen niet tegen het lemmet.

Vleesmes

Een vleesmes of trancheermes heeft een smaller en wat langer lemmet (23 cm) dan een keukenmes of koksmes. Dat maakt het mogelijk om dunnere plakken te snijden. Dankzij de Titan-Ecoshield coating blijft het vlees niet plakken en wordt het snijden nog preciezer. Het snijvlak is glad en scherp. Uitermate geschikt voor alle soorten vlees en gevogelte.

Broodmes

Zeker wanneer vers brood gesneden wordt is een goed broodmes een genot om mee te werken. Mooi gesneden brood zonder vervorming en verkruimeling. Een broodmes is altijd een langwerpig en gekarteld mes. Dus ook hard brood of harde korsten vormen geen enkel probleem. Maar ook leent dit mes zich prima voor gebak en crostata. Het lemmet is 23 cm lang.

Tomatenmes / fruitmes

Een tomatenmes is een klein gekarteld mes met een recht lemmet van 12 cm. Het snijvlak is scherp. Het wordt gebruikt om groenten en fruit te snijden. Met name producten met een taaie schil en zachte binnenkant, zoals tomaten, moeten met het juiste mes worden gesneden om te voorkomen dat de vorm en structuur wordt vernield en het sap eruit loopt. Dus ook voor nectarines, perziken en druiven is dit mes de goede keuze. Hiermee verandert de snijplank niet in een slagveld en snijdt u mooie egale plakken.

Steakmes / officemes

Het steakmes is een scherp tafelmes wat bij uitstek geschikt is voor het op de juiste wijze snijden van de zachtere vleessoorten zoals biefstuk. Het lemmet is stevig, slank en puntig. De lengte van het lemmet is 13 cm. Steakmessen worden in een set aangeboden aangezien er meestal meerdere mensen aan tafel zitten, of omdat de combinatie van mes en vork is gewenst. Steakmessen zijn verkrijgbaar met een gekarteld en een glad oftewel scherp snijvlak. Een gekarteld snijvlak wordt het meest gekozen. Scherp zijn ze beiden.

Snijplank / serveerplank

Bij een goed mes mag een goede snijplank niet ontbreken. Wat is een goede snijplank? Vaak is het materiaal te hard (bijvoorbeeld glas) of juist te zacht (hout en kunststof). Groeven en krassen maken het tot een bron van bacteriën, de levensduur is beperkt en keukenmessen worden bot. Veel van de gebruikte materialen zijn beslist niet voedselveilig. Primecook gebruikt PaperStone® voor haar absoluut veilige en hypoallergene snijplanken. Paperstone® is slijtvast, schilfert en krast niet en gaat vele malen langer mee. Het materiaal is niet poreus en absorbeert geen vocht. Het heeft bovendien de bijzondere eigenschap om het voedsel op temperatuur te houden. Warm vlees, wordt warm geserveerd. In de houder van zwart beukenhout wordt de ecologische en recyclebare snijplank een stijlvolle serveerplank.

Messenblok

Goed kookgereedschap moet op een juiste manier en veilig worden opgeborgen. Het Primecook messenblok uit de Linea Anthracite is gemaakt van hard beukenhout waarin onzichtbare magneten zijn verwerkt. De fraaie lijnen en stijlvolle uitstraling van dit messenblok zorgen ervoor dat esthetiek wordt gecombineerd met een verantwoorde opslag van de messen. Omdat de messen tegen het blok kleven en er niet in verzinken, zullen ze niet worden blootgesteld aan vocht, schimmels en bacteriën. De kans op beschadigen van het snijvlak wordt zo ook tegengegaan. Het messenblok biedt plaats aan zes messen en is zowel los leverbaar als complete set met zes van de meestgebruikte keukenmessen. Het zwartgelakte messenblok uit de Linea Anthracite vormt een sieraad in de keuken. En dat is mooi meegenomen!