Toscaanse lasagne
Zo'n heerlijk en oer-Italiaans recept, deze keer op zijn Toscaans. Je kunt het jezelf makkelijk maken en een potje en een zakje gebruiken OF je gaat heerlijk op die regenachtige ochtend in het weekend los en maakt de tomatensaus en de bechamelsaus zelf! Eén ding is zeker, aanbakken zal het niet!
Veel plezier en alvast Buon Appetito!
Gereedschap
Ik heb de volgende Primecook pannen en potten gebruikt:
- 28cm Primecook koekenpan
- De middelste Primecook ovenschaal
- De Primecook snijplank en het Santoku mes
Andere keukentools:
- Spatels (de Primecook spatel is trouwens weer leverbaar!)
- Kunststof garde
- Kunststof lepel
De ovenschaal is zoals je kunt zien nieuw, de koekenpan, mes en de snijplank zijn al een tijdje in gebruik. Primecook artikelen blijven ook na langer gebruik goed en mooi...
Ingredienten
- 1 pot tomatensaus naar keuze van zo'n 400-500ml*
- 1 pot of zakje Bechamelsaus*
- 300 gram gehakt, runder of half-om-half
- 1 wortel
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- Een kleine courgette
- Een doosje/pakje gram cherrytomaten
- 2 ons geraspte belegen kaas
- Een grote bol mozzarella
*) Het internet staat vol met recepten voor eigengemaakte tomaten- en bechamelsaus. Het is niet moeilijk, kost wel wat tijd!
Bereiden
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C / 180°C hetelucht.
Stap 2
Verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en bak de in blokjes gesneden groenten tot ze bijna beetgaar zijn.
Stap 3
Prak en bak het gehakt een minuut of 5 mee tot het rul en gaar is.
Stap 4
Voeg de tomatensaus toe. Roer alles goed door en verwarm ca. 3 minuten. Zet de pan van de warmtebron af.
Stap 5
Schep een dun laagje saus in de ovenschaal (die hoef je niet in te vetten, een Primecook ovenschaal bakt niet aan) en leg de lasagnebladen er op. Schep een laag saus er op. Leg de tweede laag lasagnebladen op de saus en dek weer af met tomatensaus. Doe hierover de helft van de Besciamellasaus en de helft van de kaas. Herhaal deze stap nog een keer en eindig met een laag Besciamella en de rest van de kaas (als je saus tekortkomt, doe dan een laag minder, ik zorg altijd voor ruim voldoende saus ;-).
Stap 6
Leg de in dunne plakken gesneden mozzarella op de lasagne en verdeel de gehalveerde cherrytomaten erover. Bak de lasagne ca. 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Ik gebruikte altijd glazen ovenschalen, goed ingevet, maar die bakten altijd nogal aan. Soms zo erg dat de vaatwasser het aangebrande er niet in één keer af kreeg.
Maar, zoals je ziet, de lasagne bakt niet aan!
Buon Appetito!