Wokken

Wokken

Wokken en roerbakken

Bekijk en bestel de wokpannen uit het Smeralda-assortiment. De compacte alleskunner voor kleinere porties. Of de royale 28 cm. wok. De beste anti-aanbak pannen met gezonde en veilige Ecoshield coating. Gegarandeerd vrij van PFAS en andere schadelijke stoffen. Schoon geproduceerd en ook heel eenvoudig schoon te maken. Geschikt voor roerbakken op hoge temperaturen met een minimale hoeveelheid olie. Veilig en verantwoord bakken begint bij Primecook. 

Wokken is een van oorsprong Aziatische baktechniek waarbij het voedsel op een hoog vuur snel wordt verhit en constant wordt omgeschept of omgeschud in een hete bolvormige pan, een wok of wadjang. Deze pan leent zich goed voor het omschudden en omroeren van het gerecht. De kleingesneden ingrediënten worden direct dichtgeschroeid met behoud van de smaak. Het bakken op hoge temperaturen stelt extra eisen aan de antiaanbaklaag. Primecook pannen kunnen goed worden verhit, zonder dat de gifvrije coating los laat of week wordt. 

Ook op elke wokpan past een deksel. Bestel de pan met deksel en profiteer van extra voordeel.

Een kenmerk van wokken of roerbakken is dat de temperatuur in de pan voortdurend hoog blijft. Het vrijkomende vocht verdampt direct, dankzij de hitte en holle vorm van de pan. Het resultaat is een meer intense smaak. Het is belangrijk om olie te gebruiken en het voedsel in beweging te houden door het voortdurend om te scheppen of te schudden. De garing van alle ingrediënten moet gelijk op gaan. Dat bereik je door de grootte van de stukjes aan te passen aan de tijd die nodig is voor de garing. Heeft iets meer tijd nodig dan snijd je het in kleinere blokjes of reepjes. Voor het wokken is het aan te bevelen om de ingrediënten alvast even in kokend water te leggen. Doe ze in de wokpan met olie als deze goed heet is. Naast gewone olijfolie of zonnebloemolie kun je ook andere varianten gebruiken zoals kokosolie, koolzaad- of pindaolie. Lijnzaadolie en extra vergine olijfolie zijn minder geschikt om te verhitten in de wokpan. Een wok met veilige anti-aanbaklaag vraagt geen onderhoud en is het gemakkelijkst in gebruik. 

Wokken kent een aantal belangrijke voordelen t.o.v. gewoon koken of bakken:

  • Het is gezond; groenten worden snel gaar zonder verlies van vitaminen  
  • Wokken kost weinig tijd, maar vereist wel regelmatig omscheppen of -roeren
  • Het is erg lekker door meer smaakbehoud en intensere smaak van het voedsel
  • Veelzijdig en gevarieerd door de veelheid aan mogelijke ingrediënten